Ukrajina zastavuje vývoz elektriny do EÚ

10.10.2022 Celý región

Kyjev 10. októbra (TASR) - Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že po pondelňajších ruských raketových útokoch na energetickú infraštruktúru zastaví vývoz elektriny do Európskej únie (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Dnešné raketové útoky, ktoré zasiahli tepelné elektrárne a elektrické rozvodne, prinútili Ukrajinu zastaviť vývoz elektriny od 11. októbra 2022, aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

Rusko v pondelok spustilo svoje najväčšie raketové útoky na Ukrajinu od začiatku konfliktu, pričom mestá zasypalo riadenými strelami a vyradilo dodávky energie, čo ruský prezident Vladimir Putin nazval pomstou za vyhodený Kerčský most spájajúci ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko uviedol, že útoky na energetický systém boli "najväčšie počas celej vojny". Ich cieľom je čo najviac sťažiť dodávky energií.

V júni ukrajinské ministerstvo energetiky vyjadrilo nádej, že do konca roka získa 1,5 miliardy eur z vývozu elektriny do EÚ, ktorá je hlavným exportným trhom Ukrajiny od začiatku vojny.

Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu 24. februára. Opakovane popieralo útoky na civilné ciele.
 

Vyberte región

mark